På ehalsa2025.se använder vi cookies för att ge dig en bättre upplevelse av webbplatsen. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies.

En kartläggning av aktörer inom e-hälsoområdet visar att det är svårt att generellt och tydligt avgränsa exakt vilket ansvar varje aktör har i arbetet med specifikationer. I praktiken är ansvarsområdena överlappande och kan se olika ut i olika fall när aktörerna samarbetar eller använder sig av varandras arbete.

Därför har arbetsgrupperna för standardisering och enhetligare begreppsanvändning utarbetat en enkel analysmetod som stöd i planeringen av det praktiska arbetet. Metoden kan användas för att identifiera och ringa in aktiviteter och ansvarsområden när ett konkret arbete ska påbörjas. Förhoppningen är att metoden både ska kunna underlätta arbetet och bidra till tydlighet och att eventuella luckor i ansvar lättare kan identifieras.

Metoden kan också användas för att analysera vem som i praktiken gör vad i ett pågående arbete. Den analysen kan vid behov i sin tur vara utgångspunkt för en omfördelning av ansvar.

Metoden i korthet:

  • Beskriv vad arbetet ska resultera i
  • Identifiera aktiviteter som behöver göras
  • Kom fram till vem som ansvarar för vilken aktivitet

 

Analysmetoden finns närmare beskriven här och det finns även exempel på hur den används här

Vill du lära dig mer om metoden titta gärna på denna film där Helena Palm (SKR), Vivéca Busck Håkans (E-Hälsomyndigheten) och Lotta Holm Sjögren (Socialstyrelsen) berättar mer.

Organisationen är statens och SKLs gemensamma arena för styrning, samverkan och uppföljning av Handlingsplanen e-hälsa 2025.

info@ehalsa2025.se

pil uppåt