På ehalsa2025.se använder vi cookies för att ge dig en bättre upplevelse av webbplatsen. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies.

Reseberättelser från HIMSS 2019 – konferens i Orlando, USA

HIMSS 2018 Conference & Exhibition , gick av stapeln den 11-15 februari i Orlando, är världens största eHälsokonferens och utställning med över 45,000 deltagare, främst ifrån USA, men med ett internationellt deltagande ifrån ett flertal länder.

Svenska delegationen

Den svenska delegationen bestod av ca 120 deltagare från regioner, kommuner, myndigheter och industrin. Delegationsresan initierades av representanter från SKL, Inera, Vitalis, Swedish Medtech och eHälsomyndigheten. Delegationen hade tillgång till eget konferensrum på konferensanläggningen under veckan. Där intogs gemensamma luncher, samt ordnades föreläsningar och presentationer.

Delegationsprogrammet för Svenska delegationen

Programmet Svenska delegationen.

Delegationsprogrammet startade på söndagskvällen med en välkomst­mottagning då alla deltagare hade hunnit komma fram till Orlando. Minglade, träffade nya och gamla bekanta.

Programmet fortsatte på måndagen med svensk kunskaps­session.  Temat för kunskapssessionen var förändringsledning och nära vård. Talare från amerikanska sjukvårdssystemet på olika nivåer och organisationer var inbjudna.

 • Don Rucker, M.D. nationell coordinator på The Office of the National Coordinator for Health Information Technology (ONC). Vilket är en underavdelning till U.S. Department of Health and Human Services (HHS) ). ONC:s uppgift är att ansvara för att stödja införande av IT-stöd, att stödja och koordinera nationellt utbyte av hälsodata för en förbättrad sjukvård.
  Don Rucker uppehöll sig i sin presentation vid förslag som HHS lagt fram i dagarna; ”Notice of Proposed Rulemaking to Improve the Interoperability of Health Information”. Förslaget startade många intressanta diskussioner hur detta kan komma att påverka den svenska e-hälsomarknaden.
 • Daniel A. Norselli, vice vd på Strategic Client Success for Mercy Virtual. Mercy Virtual driver ett virtuellt sjukhus som är helt dedikerat till hälsovård via e-hälsolösningar.
 • Brian Jacobs, M.D, Vice vd, Chief Medical Information Officer och Chief Information Officer vid Children’s National Health System i Washington. Sjukhuset har genomgått en stor digital förändring både i arbetssätt på sjukhuset men också i arbetet med förebyggande hälsoaktiviteter tillsammans med hem och skola.

Kunskapssessionen avslutades med en paneldebatt mellan Anna Lefevre Skjöldebrand (Swedish Medtech), Johan Assarsson (Inera) och Patrik Sundström (SKL).

Avrundning i den Svenska delegationen

Veckan avslutades med en summering av allt som deltagarna i delegationen hade upplevt under konferensdagarna. Alltifrån reflektioner från möten och föreläsningar till förhoppningar om fortsatt arbete tillsammans på hemmaplan togs upp. Det var bra att få tillfälle att träffas i slutet av konferensen, samtalen ville aldrig ta slut vilket är ett tecken på att de behövs och att vi har all anledning att fortsätta prata med varandra även i andra forum.

Konferensen

Invigning

Budskapet på konferenser var att vi är superhjältar allihop som arbetar med hälso- och sjukvård oavsett plats i kedjan. Inledningstalare var Hal Wolf III, president och CEO för HIMSS. Det var mer än 45 000 deltagare från över 90 länder representerade på konferensen.

Föreläsningar och utställningen

Det fanns mer än 300 föreläsningar att välja mellan under dagarna, lägg sedan till ett utställningsområde med mer än 1300 utställare så förstår man att det är en svår uppgift att få en bra överblick över hela utbudet.

På konferensanläggningen och utställningsområdet fanns special arenor med teman som (och det här är bara ett litet urval):

 • Cybersecurity Command Center
 • Developer Innovation Lab
 • HIMSS Analytics
 • Innovation Live
 • Lightning Sessions
 • Personalized Health Experience
 • University Row

Till höger är reseberättelser som bidragits av deltagarna i den svenska delegationen. Bidragen är personliga reflektioner och inte någon samlad bild över allt som fanns att ta del av under konferensen.

(Delegationsberättelsen har sammanställt

av Maria Hassel, eHälsomyndigheten)

 

Organisationen är statens och SKLs gemensamma arena för styrning, samverkan och uppföljning av Handlingsplanen e-hälsa 2025.

info@ehalsa2025.se

pil uppåt